Thursday, May 07, 2009

Kaca mata ~

Minggu lalu kanak2 ribena mendapat surat dari menteri kesihatan ...
Sekolah kat sini memang setiap tahun ada pemeriksaan kesihatan terhadap kanak2..
So semua kanak2 yang sekolah wajib di periksa melainkan waris atau ibu bapa nya yang tidak memberi kebenaran tuk anak nya di periksa...
Mungkin waris atau ibu bapa kanak2 ni ada personal doctor nya sendiri yang membuat pemeriksaan atas kanak itu ...
Tapi bagi kami ..
Tak kisah untuk kanak2 ribena ni di periksa...
Bukan nya bebayar pun ...
Semua nya di tanggung oleh kerajaan ...
dan kalau mereka dapati anak kita ada masalah kesihatan mereka akan dirujuk ke hospital ..
so ok lah kan ...
dapat pemeriksaan free :P
So setelah di periksa oleh doktor yang datang kat sekolah kanak2 ribena ni ...
Kanak2 ribena tak ada masalah kesihatan ...
Kanak2 ribena sihat ( alhamdulilah )
Tapi .......
Kanak2 ribena di dapati harus mengguna kan cermin mata.....
Adoii!!!
Kanak2 ribena di dapati menghidap Myopia ...
So apa lagi ...
Ibu dan ayah kanak2 ribena pun membuat satu misi ...
mencari kedai untuk membuat cermin mata tuk kanak2 ribena...
So cari punya cari ..
jumpa lah satu kedai yang mana harga bingkai + lens = S$110
Dan bingkai cermin mata yang dia orang jual semua nya up dated...
Jadi tak lah nampak cam geek sangat ..
Hehehe...
Dan selepas empat hari menunggu ...
Tiba lah masa untuk mengambil cermin mata yang telah siap ...
Dan ini lah cermin mata kanak2 ribena....




Ini kotak cermin mata tu ....



Dan yang ni ada lah cermin mata kanak2 ribena...
Dia suka sangat pink ...
Ibunya suruh amik purple tak mo...
Tapi tak pelah...
Dia yang nak pakai bukan ibu nya..
So suka ati lah nak...
Asal hati suka...





Jeng..jeng..jeng !!!!
Ini lah rupa kanak2 ribena bila mengenakan cermin mata nya buat pertama kali ....




Sweet kan ...
Tulah...
Kanak2 ribena ni degil tul...
Ibu dah kata kalau nak membaca tu biar lah berpada2
Ini tidak...
Bila baca buka mcm tak ada hari lain ...
Hari tu baca hari tu jugak lah nak abis kan...
Kan mata dah rabun...
banyak buat near work ...
dan kurang merehat kan mata....
Tapi lain pulak dengan kanak2 ribena yang di bawah ni ...
kanak2 ribena ni bukan Myopia tapi astigmatism...
Iaitu kondisi bola mata yang tak bolat tapi sedikit membujur...
kondisi ni terjadi sewaktu anak tu dalam perut lagi...
Dan kanak2 ribena ni dah guna cermin mata sejak umur lima taun lagi ...




Jadi dalam family ni dah lima org yang guna cermin mata...
Ibu , ayah , atok , dan dua kanak2 ribena ni ...
Kalau satu masa dulu ada nama band budak kaca mata...
Kami ada keluarga berkaca mata ...
hehheee .....

No comments:

Linky Minky (leave ur blog link here)