Sunday, May 17, 2009

Registration ....

This morning we went for our two kanak2 ribena school registration.
One will be in Kinder 1 and the other will be in nursery ...
Registration start at 8.30 am ...
Tapi kul 7.30 am kita dua org dah ada kat sekolah tu ...
Hehehe..
Kiasu gile ..
Ialah since kita org dah ada xperience registering our older two kanak2 ribena ...
And we know kalau lambat kita tak de placing kat sekolah tu ...

Nak jadi citer...
When we reached there ,
Masih belum ada org pun ..
So hubby pun ajak lah gi breakfast dulu ...
Then abis je breakfast kita pun gi balik kat sekolah tu ....
Sampai je dah ada lah this chinese couple ...
So since dia dah buat queue line ...
Kita pun ikut je lah ...
Tapi yang tak leh angkat tu ...
dengan selamba dan bongkak nya ...
dia kata kat anak dia ...
" yeaaa..we are the first team "
Dia ingat apa Amazing race ke ...
Tu tak pe ...
Lepas tu hubby saya ada kata yang kat situ ada dua registration banner ...
One on the right and the other is one the left ...
so hubby tanya kat saya ...
Nak queue mana ...
Sana ke sini ...
So yang cina keparat ni bila dah dengar hubby saya tanya camtu ..
Dia pun ngan cepat suruh maid dia queue opposite dia.....
Eeeeeee !!!!! geram tul ..mad
Kiasuism tahap melampau ...

Pastu dia pun cakap lah kuat2 ngan wife dia ...
yang anak perempuan dia ( i think she is about 0ne year old ) dah pandai cakap eyes , nose , mouth etc etc ...
Then bila i tengok" yek eleh !"....
Jangan nak cakap eyes , nose etc etc...
nak panggil mama pun lum tau ....
MAsih gooo gooo gaaa gaaa lagi ..
Baby talk lah tu kan ...
Eeeee !!!! berbulu tinge dengar puji anak mcm tu ....mad
I mean kalau betul ok lah ...
Ni tak ...
Dah tentu anak pempuan dia tu ada situ ...
Apa dia ingat kita semua ni pekak ke ....
Tak leh dengar apa anak dia cakap .....


Then bila school office dah open for registration ...
And unfortunately we kena duduk sebelah menyebelah for registration tu ...
So in the middle of the registration process tu ...
The school teacher tu tanya lah ada bawak duit deposite tak ...
Then dengan bongkak dia kata ...
" Oh !! I already write a check for the deposite "
Then teacher cakap lah yang dia org tak terima check because of some security measure ...
Ialah takut check tendang .... mrgreen
So school only accept cash ...
Dengan nada yang sepuluh kali bongkak ....
Dia kata " Oh! i see ... Ok never mind ... Anything the school want i'm willing to give "
Apa dia ingat dia cakap camtu anak dia dapat special treatment ke kat sekolah ...
Kalau betul lah camtu ...
Saya org yang pertama gi complaint ...
Tapi bukan kat sekolah tapi terus ke "MENTERI PELAJARAN "
Buat aduan yang si cina keparat ni mungkin beri rasuah kat guru2 kat sekolah tu ...
Sebab tu dia nya anak dapat special treatment ...
Peduli apa saya ...
Anak2 nya kebajikan tak kan saya tak ambil berat ...
Kalau anak dia dapat special treatment ...
Saya pun nak anak saya dapat special treatment since we paid the same amount of school fees...
Betul tak ...
Tapi lum jadi lah ..
Ini for instance....
kita tengok next year cam mana ...

Then lepas registration tu ....
Dia pun gi lah jumpa school principal ...
Konon2 nak bodek principal lah tu ...
Dia pun citer lah yang dia dah write a check lah tapi school tak leh accept..
Then dia kata yang dia kena bayar cash .. ( konon dia ni nak bagitau lah cam menyusahkan but anything for the school dia sanggup.... Puihhhhh !!! Mcm bagus je )
Tapi saya tengok principal pun cam malas nak layan ...
Sebab dia asyik cakap yang dia nya anak lah yang paling "pandai"
"Yek eleh ... Baru Kindi lum masuk Primary ...
Agak nya kalau masuk Primary cam mana lah bongkak dia waktu registration tu kan ...
Tak leh bayang kan ...

Tapi what ever happen ...
My kanak2 ribena has secure their place in that school ...
Alhamdulilah ...
Ialah since there's only 13 vacancies foe Kindergarten ...
And 18 vacancies for Nursery ...

And for your info China Keparat tu bukan S'porean pun ...
PR je ...
Wife dia yang S'porean..
Tapi belagak mcm lah dia ni anak jati sini ...
berpada2 lah kat tempat org ...
Mcm peribahasa kita kata ...
" MAsuk kandang kambing kita mengembek..masuk kandang lembu kita mengemoooo "mrgreen
So mesti lah tau menyesuaikan diri ...
Jangan " OVER THE TOP SANGAT "

P/s : Sampai balik masih terasa tinge berbulu dan hati panas je bila teringat balik apa yang dia bongkak kan ... Ikut kan hati nak je saya kata ... " Weeiii !!! Cina gi balik negeri sendirilah "
Org cina s'pore pun tak berlagak cam dia ... Panas hati bila ingat kan muka dia yang mcm B***I .

No comments:

Linky Minky (leave ur blog link here)