Tuesday, June 30, 2009

Our Prophet 's Diet

Kita selalu dengar mengenai cara2 Rasulullah SAW menjalani hidup nya .
Dan kita dapat meraih banyak menfaat dari cara2 Rasulullah SAW.

So for this entry saya nak kongsi cara2 Rasulullah SAW memilih makanan untuk di makan, di mana makanan itu sendiri mempunyai khasiat untuk membaiki atau pun untuk mencegah dari penyakit .
Wallahualam ~



Sarapan pagi ~

Minum air+madu

Rasulullah pernah berkata : Minumlah campuran air+madu lebah setiap pagi dan dapat meraih kebaikan untuk tubuh itu sendiri .

Kebaikan madu lebah : Merangsangkan sistem penghadaman dari mulut hingga ke usus. Memberi tenaga yg diperlukan oleh tubuh untuk hari itu dengan membekalkan garam , mineral dan jugak vitamin yg di perlukan oleh sistem tubuh .

Cara penyediaan air +madu : Masukkan satu sudu penuh madu kedalam 200ml air . Kacau air itu sehingga madu betul2 larut di dalam air sebelum di minum .

Susu dan Kurma ~

Cara penyediaan nya : Ambil tujuh biji buah kurma dan rendam kedalam susu dan di minum pada waktu tengah hari .

Kebaikan susu + kurma : Susu mengandungi vitamin dan mineral yg terkandung dalam buah buahan . Buah kurma yg telah di direndam dapat membantu hati menghalang element2 toxic dari menyerap di dalam tubuh dengan mengunakan anti - toxic atau pun antibiotik yg terkandung di dalam buah kurma itu sendiri . Buah kurma yg telah di rendam dapat membantu sistem tubuh mengeluarkan chemical yg beracun seperti lead ( chemical yg terkandung dalam cat rumah ) yg akan menyebabkan kerosakan buah pinggang yg serius.

Rasulullah SAW pernah berkata : " Sesiapa yg memulakan hari nya dengan memakan tujuh biji buah kurma yg telah di rendam insyallah dia akan dihindari dari terkena racun dan sihir "


Makan tengah hari ~

Sekeping roti yg di perbuat dari pada barley , sesudu penuh minyak zaitun dan jugak cuka epal ( apple vinegar ).

Kebaikan nya :
  • Minyak zaitun menghalang lemak daripada melekat di dalam organ tubuh kita
  • Minyak zaitun dapat menghalang dari kanser kulit dan tulang .
  • Minyak zaitun dapat membantu sistem tubuh melarutkan cholesterol di dalam tubuh .
  • Sesudu minyak zaitun sehari dapat merawat penyakit "hati berlemak" ( Fatty liver )
  • Minyak zaitun dapat merawat dan mencegah dari penyakit "arteriosclerosis " ( penyakit berkaitan dengan jantung ) dan juga penyakit yg melemah kan sistem ingatan .

Rasulullah SAW pernah berkata : " Gunakan lah minyak zaitun dalam makan seharian kamu atau guna kan minyak zaitun itu untuk berurut ( massage) kerana ia nya datang dari pokok yg telah di rahmati Allah "


Kebaikan minyak zaitun + cuka ( vinegar )
  • Minyak zaitun dapat meningkatkan lemak yg baik untuk sistem tubuh dan mengurang kan lemak yg tak berguna untuk tubuh yg melekat pada dinding pembuluh darah kita yg menyebabkan penyakit jantung .
  • Cuka ( vinegar ) pula membantu sistem tubuh menghapuskan lemak yg berbahaya dengan menukarkan lemak itu kepada elements yg baik untuk sistem tubuh kita secara natural .

Rasulullah SAW pernah berkata : " Allah merahmati cuka (vinegar ) kerana ia adalah sebahagian dari permakanan Nabi ".




Makan malam ~

Makanan malam haruslah mengandungi sekeping roti yg di perbuat dari barley dan jugak segelas susu .


Rasulullah SAW pernah berkata : " Barangsiapa yg meninggalkan makan malam ini akan menyebabkan tubuh badan nya lemah "


Kebaikan makan malam : Ia dapat membantu usus besar kita memerap ( fermentation ) makanan yg kita makan supaya tubuh dapat menyerap segala vitamin dan mineral . seperti vitamin yg dapat menghalang organ tubuh dari pendarahan .


Rasulullah SAW juga gemar makan karot , Dill ( satu family dengan ketumbar ) dan jugak Parsley.Buah fig dan juga buah delima atau pun di kenali sebagai Pomegranate .


Kebaikan Karot : Karot telah di bukti secara scientifically bahwa karot mengandungi anti-oxidant yg dapat membantu menghalang dari penyakit kanser kulit dan juga masalah ketuaan .


Kebaikan Dill ( same family as the corriender ) : Dill menghalang sistem tubuh dari terjadinya batu2 karang di dalam hempedu kita kerana Dill dapat menghalang sistem tubuh dari menyerap cholesterol . 70% batu karang yg terjadi di dalam hempedu adalah kerana penyerapan cholesterol ke dalam tubuh .


Kebaikan Parsley : Parsley dapat membantu tubuh menghalang dari terjadinya batu2 karang di dalam pundi kencing kita .


Kebaikan buah Fig sama ada yg segar atau kering : Bagus untuk penghadaman dan jugak bagus untuk melancarkan pembuangan toxic dari tubuh .


Rasulullah pernah berkata : " Kalau lah aku harus memberitahu buah yg mana datang nya dari syurga , aku akan kata buah Fig "


Kebaikan Pomegranate (buah delima ) : Dapat merawat ulcer dan juga acidity di dalam tubuh .
Buah ini harus di makan bersama dengan fiber berwarna putih yg mengelilingi buah itu kerana
fiber inilah yg akan merawat ulcer di dalam perut serta mengurangkan acidity di dalam perut .

3 comments:

azzamoro said...

buah fig tuh buah ape eh?

atty's said...

good entry..

♥cybermummy♥ said...

azzamoro : buah fig looks like buah prune kalau yg kering lah tapi warna je lain . kalau prune warna nya hitam tapi buah fig warna nya kuning keemasan .. kalau dalam bahasa melayu saya tak tau . :P

Linky Minky (leave ur blog link here)