Friday, June 12, 2009

Pengalaman Seram Part 3 ~

Citer ni pulak saya kena waktu melahirkan anak yg bongsu ...
Mikhail lahir tak cukup bulan ..
He was born at 32 weeks ..
Tapi berat badan sama cam org lahir cukup bulan ...
He was 3.2 kg dan paling besar kat IIcu tu ( Intensif infant care unit )
Dia sihat cuma tak pandai nyoyot puting untuk minum susu ..
so kena guna feeding tube ..


One day before he was born ,
Saya gi check up mcm biasa lah ..
No kencing manis or darah tinggi ... ( cuma anak2 memang lahir besar )
Yg pelik nya saya ni tak tau pun saya ada contraction ( last rasa contraction taun 2001 time lahir kan anak yg pertama , (Yg lain elective c-section )
So bila gi scaning tu Doc dah detect ada contration ...
siap dia tanya " Did u know that u are having a contraction ?"
Saya kata kat Doc " are u sure but i feel fine ..accept for alittle discomfort in my tummy "
Betul tu je yg saya rasa ,
saya ngan hubby siap planning lepas check up nak gi Little india nak makan bryani ikan ...
Hhehe ..tapi nampak nya tak dapat lah sbb saya kena admit by Doc order ..


So hubby admit kan saya and he went home sbb nak antar israfil balik umah ...
But sempat bagitau hubby tak yah dtg balik sbb saya rasa i'm not going to give birth yet ..
Ialah Due date lambat lagi ...
Tapi sape lah saya nak melawan kehendak allah ...
Esok pagi saya selamat melahir kan Mikhail pada pukul 6 pagi through c-section ..
Time ni hubby masih berdengkur kat umah lagi ...
Saya sempat call dia before kena tolak masuk operating room ..
Dia leh terperanjat bila saya kata " bang saya nak gi beranak ni "
Dia leh kata " haaa !! beranak ? kul berapa ni skrg "
Huhuhu...saya sakit satu mlm abang leh tido nyenyak cissss !!!!


Lepas semua tu selamat saya di tolak masuk ward ,
Infront of my katil tu ada sorg budak remaja ppuan ..
Baru melahirkan jugak but dia dah sihat lah ..
So that night waktu saya tido tiba2 saya terjaga ..
Lampu ward dah dipadam kan oleh nurse ..
nampak cam samar je dalam ward tu sbb lampu depan nurse station on ..
Bila saya tengok katil depan saya tu ,
Budak ppuan tu dah tido ..
Tapi yg pelik nya ,
Sebelah katil dia tu ada sorg nenek tengah duduk sambil tengok kan dia ..
Nak kata family dia tak jugak sbb mana boleh org luar duduk bermlm kat situ ..
Sbb ni kan ward bersalin bukan ward kanak2..
Yg pelik tu nenek tu pakai kain batik and baju kurung siap bersanggul lagi ..
Style lama lah nenek skrg mana de pakai cam tu lagi ...
Saya biarkan je lah ,
Nak gi check saya lum boleh bangun dari katil lagi ...
so tengok dari jauh ..
Tapi yg paling pelik lagi ialah bila saya nampak bayangan sepasang kaki kat cermin tingkap
Actually tingkap kat ward tu semua nya bercermin ..
Dari atas sampai bawah dan memang tak de langsir or whatever ..
Leh nampak main road dari ward tu ..
So sambil2 baring tu leh lah tengok pemandangan luar ..
Ok back to the story ..
Kan saya kata tadi lampu kat station nurse tak off kan ..
So leh lah nampak sesiapa yg ada kat luar pintu tu since dia org memang tak kasi tutup pintu tu kan ..
yang menyeramkan ialah saya tak namapk sesiapa pun kat luar pintu tu ...
Cuma nampak bayangan kaki je org nya tak de ...
Jadi dari saya nampak benda yg bukan2 lagi ...
Saya pun tutup je lah mata sampai esok pagi ..
HUhuhuhu...

Actually kat labour room lagi saya dah kena ..
Kat labour room kan kita sorg je atau pun ada patient ngan hubby lah ..
Nurse masuk sekali sekala tuk check ..
So waktu saya tengah menahan sakit ,
Saya dengar org main air kat toilet ..
Jap2 dia masuk toilet then tutup pintu kuat2..
pastu dia flush toilet ..
Berkali2 benda tu buat ..
Sampai saya cakap kuat2 kat dia " nak masuk toilet masuk lah ,asal jgn kacau akau sudah "


Lepas lima hari kat hospital saya di benar kan balik ..
baby tak leh balik sbb dia belum pandai isap susu masih guna feeding tube ..
Hubby dtg sorg je time amik saya balik ...
Anak2 Mil yg jaga kat umah ...
So bila saya sampai umah anak2 xcited ,
Ingat bawak baby sama tapi hampa baby tak leh balik ...
Mlm tu sebelum maghrib israfil dah mula meragam ..
Tak mo duduk sendiri nak dukung ngan ayah or Mil ...
Dia tak mo tengok muka saya ..
Bila saya dekat dia dok meraung ..
Dia sembunyikan muka dia kat leher ayah nya...
Saya pegang je dia menjerit ..
Mcm nampak hantu ..
Mlm tido pun tak mo tido ngan saya padahal sebelum ni dia lah yg dok tido bawah ketiak saya ..
Dia mcm tu for almost tiga mlm ..
Asal nak maghrib je dia buat perangai ...
Ayah tak leh buat apa pun masa tu ..
Dia nak kat badan je ...
Sampai tido mlm pun atas badan ayah ..
Kesian tengok hubby penat sangat ..
Ialah tak leh tido ngan selesa ...
So kita org pun mintak tolong ngan my MIl ..
Cari kan org yg pandai ubat kan anak2 ..
Ada lah satu mak cik ni ,
Mil dah lama kenal , dia lah yg ubat kan dari jarak jauh lah ..
Dia tak dtg umah sbb dah mlm ..
Mak cik tu kata ada tiga ekor jin yg dok ikut saya balik dari hospital tu ..
Satu dok belakang saya yg lagi dua ada dalam bilik anak2 ..
Patut lah israfil tak moo tengok muka saya ...
Huiii !!! meremang bulu roma dengar camtu ...
So dah makcik tu ubat kan dari jauh baru lah israfil nak tido kat bantal sendiri kalau tak badan ayah lah yg jadi tilam dia untuk tiga mlm yg lepas ..


Esok nya Mil bawak air yg makcik tu dah doa kan ,
Bagi israfil minum and mandi ,
Pulih kan semangat dia ,
Jin2 yg berkeliaran tu makcik tu dah tangkap or halau ..
Dia kata hospital kan memang kotor ...
Lagi2 tiap2 hari and masa org give birth ,
Dan ada yg tak jaga kebersihan waktu buang tuala wanita tu yg benda2 mcm ni suka ..
Ialah kita org islam di ajar sejak kita dtg uzur ,jaga kebersihan tapi org bangsa lain ,
Main buang je ...


Tu lah pengalaman saya ..
Sebenarnya kita ni mesti lah belajar sikit2 cam mana nak buat bila anak2 kita kena camtu ..
Tapi biasa lah org zaman skrg mana nak dengar org tua nasihat ..
Dah kena cam saya baru kelam kabut mencari org nak ubat kan anak ...
so skrg ada gak lah petua and ayat2 yg kami anak beranak amalkan ...

P/S : sebenarnya banyak lagi pengalaman saya tapi mostly involved my children lah ..
maybe next time lah sambung ..hehehe

3 comments:

atty's said...

dulu masa bersalin kt adik..adik pun camtu.asal masuk senja meraung..
kty ni dlm pantang masa tu jaga diri sendiri je.tu pun lepas seminggu kt umah mak..balik umah sendiri adik buat hal..
kty yg dlm pantang terpksa..kuar cari makcik yg pandai ubatkan masatu.. tak tahan tgk adik meraung je..huhuhuh..seksa masa tu.dah le banak rapat..

♥cybermummy♥ said...

Kty : tu lah org yg dah lalui nya saja yg tau azab nya bila anak2 dok nangis je kan ..
Kalau tau dia nangis pasal apa ok jugak lah ..kalau dok nangis pasal benda2 yg kita tak nampak ni yg buat kita susah hati ...

Otak Belacan said...

W00t. Best ni. Cerita lagi, cerita lagi. Nad suka baca/dengar cerita-cerita gini. Hehehe. Tapi kasi warning dulu eh. Dah memalam gini, bulu roma pon meremang ikut sama. :p

Linky Minky (leave ur blog link here)