Thursday, July 30, 2009

Kisah Benar 2 ~

Makcik saya pun apa lagi time tu jugak call my mum . Bagitau yg ada sorg pakcik sanggup nak ubat saya . Mula2 mak saya nak gi hari tu gak tapi saya cam tak larat nak jalan . Padahal umah pakcik tu ngan umah saya tak jauh selang beberapa block je . Seminggu jugak lah sessi nak gi jumpa pakcik tu tergendala di sebab kan sakit saya . Pakcik tu keep on calling my makcik suruh cepat dtg sbb dia tak nak penyakit saya bertambah buruk . So one day my mum kuat kan semangat bawak saya gi jumpa pakcik tu walaupun saya dok merengek2 yg saya ni sakit tak larat nak jalan gi umah pakcik tu . Nak sampai umah pakcik tu kita org amik masa dekat satu jam baru sampai. Apa tak nya , saya jalan beberapa langkah pastu saya ajak mak saya duduk . Rasa cam berat dan tak larat nak melangkah . Saya bukan hanya duduk tau tapi siap baring lagi atas kerusi batu kat bawah block . Tapi akhir nya sampai gak saya kat depan pintu umah pakcik tu .

Kedatangan kami di sambut oleh isteri pakcik tu . Dia org duduk berdua je sbb anak2 dia org yg lain semua dah berkeluarga and ada umah sendiri .
Mula2 saya tak nak masuk . Saya dok berlegar2 kat luar je . Saya rasa cam panas nak masuk umah pakcik tu . Padahal family yg lain semua dah masuk dalam . Tinggal mak saya je yg masih kat luar sbb pujuk saya . Last2 pakcik tu panggil saya masuk . Bila saya dengar suara pakcik tu terus saya masuk . Mcm gerun bila dengar suara dia . ( all this while waktu saya sakit , saya cam ingat2 lupa sometimes saya cam confused . Otak saya blank tak leh fikir )


Time saya masuk umah dia saya rasa cam gelap je .
Pakcik tu tak lah terus ubat saya .
Dia dok sembang2 ngan family saya dulu .
Dan selama dia dok bersembang mak saya kata saya gelisah sangat duduk tak leh diri tak leh .
Semua serba tak kena . ( ni mak saya kata . Kan saya dah kata yg saya ni ingat2 lupa time saya sakit . Ada masa saya cam tak leh kawal diri saya )

Dah puas dia dok bersembang ngan family saya baru lah dia mula berubat .
Waktu ni saya tak berapa ingat . Sbb saya rasa confused , blank . Tau2 je saya dah sampai umah.
Yg ni mak saya citer bila saya dah sembuh sepenuh nya .
Mak saya kata yg waktu saya ada kat sana . Saya cam bukan saya . Melilau sana sini . Tak leh duduk . Mak kata ada gak dia dok tarik tangan saya suruh saya duduk tapi saya tak nak . Pakcik tu kata jgn paksa biar je saya camtu . Waktu pakcik tu berubat mak kata saya bertukar jadi garang . Siap maki hamun pakcik tu . Tapi pak cik tu relax je . Pastu dia bagitau parents saya yg benda yg dok lekat ngan saya selama dua bulan ni ada kat luar tak leh masuk . Sbb umah dia dah kena pagar ngan ayat2 AL-Quran . Tu yg saya dok mcm cacing kepanasan . Dia pesan kat parents saya kalau apa2 terjadi mlm nanti cepat call dia . Nanti dia dtg umah saya .


Sekali mlm tu saya mimpi yg saya jumpa satu ppuan . Ppuan tu berambut panjang and rambut dia tutup muka dia so tak leh lah nampak rupa dia . Dan dalam mimpi tu dia dok mintak saya ganti sesuatu . Tapi saya cam tak faham . Sepanjang mimpi tu dia asyik mintak ganti je . Tapi tak pulak cakap mintak ganti apa ? Esok nya saya bagitau mak saya mengenai mimpi pelik saya tu .
Mak saya pulak call lah pakcik tuk citerkan mimpi aneh tu . Pakcik tu kata tak pe mlm nanti dia akan cuba perang ngan mahluk tu . Dan dia bagitau mak saya yg saya akan saksi perang tu dalam mimpi saya . Mula2 saya cam nak ketawa bila mak saya bagitau mengenai "perang " tu .


Tapi betul lah dengan izin Allah mlm tu saya mimpi akan petempuran pakcik tu ngan mahluk yg dtg kat mimpi saya malam kelmarin .
Rupa2 nya mahluk tu ada lah jin atau panggilan glamour ada lah " kak Pon " Dan benda yg dok dia mintak ganti ada lah anak nya yg saya dah terpijak sampai mati waktu saya jalan tuk duduk kat bangku bawah pokok besar dekat ngan sekolah saya tu . (Wallahua'lam )


Esoknya pakcik tu dtg umah saya . Dia ada suruh bapak saya beli paku sampan . Rupa paku tu mcm paku biasa cuma lebih besar sikit dan di buat daripada tembaga . Tapi ujung dia tak lah berapa tajam . Susah jugak nak cari paku tu sbb kat Singapore mana lah ada org yg buat sampan lagi . Tapi ngan izin Allah dapat jugak cari paku tu . Pakcik tu suruh bapak saya pegi paku pangkal pokok tu ngan paku tembaga tu dan satu lagi paku kat atas pintu utama umah saya .
Waktu bapak saya gi paku pokok yg kat sekolah saya tu . Hari dah dekat tengah hari . Lepas je dia paku dia pun balik umah . Sampai umah dia terperanjat sbb i was in hysterical . Tengah dok terpekik2 kata bapak saya . Sampai mak saya pun takut nak dok dekat saya . Jadi nenek saya lah yg ambil alih . Pakcik tu pun mula lah sessi ubat lagi . Ni kali dia nak hapus habis mahluk tu .
So saya pun galak lah meraung melalak . Part ni saya cam ingat sikit2 sbb waktu saya tengah dok nangis tu saya ada kata kat mak ngan nenek saya yg saya tak mo nangis tapi saya nangis jugak . ( bila saya tanya mak saya ada tak saya cakap camtu waktu saya sakit dia kata ada )


So akhirnya ngan izin Allah , saya sembuh .
Saya dapat kesekolah semula .
Dapat meduduki peperiksaan akhir .
Lulus dengan baik padahal saya masuk sekolah semula dekat lagi dua minggu nak exam .
Dapat masuk kelas English Literature sbb lulus ngan cemerlang dalam bahas inggeris .
Tapi yg amat sedih sekali ,
Pakcik yg ubat saya tu meninggal dunia dua hari selepas mengubat saya dan isterinya menyusul seminggu kemudian .
Arwah nenek saya pulak menyusul mereka seminggu selepas tu .
Saya kehilangan semua org yg saya kasihi dalam berapa minggu je .
Ada org kata mungkin mereka meniggal dunia ada kaitan ngan " sampuk " saya .
Sbb benda tu ada mintak ganti .
Tapi bagi kita berugama islam mana boleh percaya dengan kuasa mereka sbb kuasa Allah lebih hebat lagi .
Yg lebih tepat ialah masa mereka dah sampai untuk kembali pada Allah SWT .

Lagi satu nak citer , bapak saya ada citer yg waktu dia gi paku pangkal pokok tu ada sorg cina tanya bapak saya buat apa . Bapak saya pun citerlah apa yg berlaku . Pastu cina tu kata yg sebenarnya ramai dah budak2 sekolah yg kena " sampuk " bila lalu kat pokok tu .Dan sekarang pokok dekat sekolah saya tu dah tak dah . Dah kena tebang untuk upgrading estate perumahan tu.

Saya tak citer kan kenapa pakcik tu beria2 benar nak ubatkan saya .
Ini adalah kerana isterinya yg beria2 nak dia tolong saya sbb dia tak nak saya menderita mcm anak perempuan yg meninggal dunia di sebab kan "sampuk "
Dan waktu tu dia tak berupaya untuk selamatkan nyawa anaknya sbb dia tak berilmu.
Kurang ilmu Allah . Tu yg dia bertekad tuk dalami ilmu Allah supaya dia dapat menolong org lain yg dalam kesusahan mcm parents saya dan jugak saya .
Dan selama dia mengubat saya tak pernah dia meminta bayaran walaupun bapak saya ada beri sedikit sumbangan untuk dia suami isteri secara ikhlas. Itu pun dia tak ambik .
Waktu saya dah sembuh dari sakit tu kan . Dia ada kata yg dia dah anggap kami semua sebagai family dia dan dia naggap saya mcm anaknya . Tapi apa kan daya kami tak dapat nak panjangkan siratulrahim itu dengan pakcik dan isterinya sbb mereka dah pergi menghadap illahi.


P/s : Sejak saya sembuh , saya dapat satu kebolehan . Tapi kalau boleh saya tak nak kebolehan tu sbb ia menghatui hidup saya . Yg ni lain kali saya citer. blogger-emoticon.blogspot.com

No comments:

Linky Minky (leave ur blog link here)