Wednesday, July 08, 2009

Tutorial buat Animated Favicon ~

Hari ni saya nak kongsi cam mana saya buat animated favicon .:inis:

Selalunya kita nampak yg" still favicon" je kan .
Yg ni kita boleh letak "scrolling text "


Pertama sekali u all gi website ni FAvicon generate ,

Kat situ u can create Animated favicon mengunakan gambar that u like .

Then lepas u all dah create ,
U all download lah file tu .

Lepas dah abis Download file tu ,
U kena open the file and u will find one file that store the animated favicon .
That file will be " Animated favicon 1 "
Then u all upload kan " animated Favicon tu " kat mana2 photo storage yg free .
As my case i upload kat Picasa Web Album je senang .


After u all dah upload pic tu ,
U all gi kat "Dashboard ",
Gi kat layout , then gi kat " Edit Html "
Lepas tu u all letak kode kat bawah ni


<link href='http://lh6.ggpht.com/_RLUgF-b6PZk/SlFT3cK_-VI/AAAAAAAABEI/bugVkoIbDgE/animated_favicon1.gif'/>

<link href='http://lh6.ggpht.com/_RLUgF-b6PZk/SlFT3cK_-VI/AAAAAAAABEI/bugVkoIbDgE/animated_favicon1.gif' rel='icon' type='image/gif'/>


Right after kode yg kat bawah ni ,

]]></b:skin>



Then u all tukar lah Url yg warna merah tu pada Url Animate - Favicon u all .
Mana nak dapat Url Animated favicon tu .
Senang je ,
U all tekan kat Animated - favicon yg u all dah upload .
Then right click kat Animated - Favicon tu and then click kat" properties ".
Haa!! Pastu u all copy lah Url Animated - favicon tu .

Oppsss !!! Lupa ...
Don't forget to save template :inis:

2 comments:

mummYaeesh said...

wah..uols da wat tutorial la..bagus2!

♥cybermummy♥ said...

Mummyaeesh , baru je cuba buat tutorial entry :P

Linky Minky (leave ur blog link here)