Friday, September 04, 2009

Entry khas untuk kak yong ~

Hi semua ,
Entry ni khas untuk Kak yong yg bertanyakan macam mana nak "Transparent kan Entry Post"
Ok here how it should be done ...


Firstly ,
Go to edit Html ,
Then cari code "main-wrapper"
Lepas tu add kan code di bawah ni .

background-color: silver;
opacity:.85;
filter: alpha(opacity=85);
-moz-opacity: 0.85;


And it will look like this

#main-wrapper {
margin:5.5em 0 .75em;
width: 580px;
margin-left: px;
float: left;
padding: 30px;
border:0px solid $bordercolor;
background-color: silver;
opacity:.85;
filter: alpha(opacity=85);
-moz-opacity: 0.85;


word-wrap: break-word; /* fix for long text breaking sidebar float in IE */
overflow: hidden; /* fix for long non-text content breaking IE sidebar float */
}


Boleh lah nak kurang kan tranparency nya atau lebih kan transparency nya dengan hanya menaik kan angka opacity dan moz-opacity .


Kalau nak transparency kat " Side Bar "
Add kan code yg di atas tadi ke " Side Bar wrapper "

Kalau nak transparency kat " header "
Then add code yg sama ke " header wrapper "
Begitu juga "footer" .
Add code tu ke " footer wrapper "

Dan kalau ingin kan transparency pada keseluruhan page .
Macam page saya ni .
Boleh lah add code yg sama ke "outer wrapper" .
Ia kan merangkumi keseluruhan page dan ia akan menjadi transparent just like what u see on my page .

Itu saja senang kan .blogger-emoticon.blogspot.com
So kawan 2 jgn pulak rasa marah atau bosan sebab saya selalu tukar layout .
Bukan apa saya ni suka mencuba .
Tu yang kerap tukar layout .

Kekadang tu ada jugak page saya yg jadi entah apa2 .
Biasalah Try and Error .

Ok itu saja dan harap kak yong paham apa yg saya tunjuk kan
Maklum lah saya ni org baru belajar .blogger-emoticon.blogspot.com


Ta - ta



6 comments:

MaMaSyAzA said...

tq so much..daku pun sebenarnya tak tau nak buat cam maan...biasala kan try n error...keja daku le gak tu...suka sgt tukar layout..boring kalo layout yg sama..kan...kan...

♥cybermummy♥ said...

betul tu mamasyaza . kalau tak cuba macam mana nak pandai kan .. kan .. :P

suhaila-ab said...

cantik gak...tapi aku tak de nafsu lagi nak tukar layout aku...kekal saje la cam gitu...

♥cybermummy♥ said...

lerr nape su .. penat sangat ke ... cian nya .. tak pe nanti ada nafsu boleh lah tukar .. mana tau nak raya ni ... umah pun kena cat baru ye tak ... ngehh!! ngehh !! :P

kakyong said...

okeh.. nanti ku coba heheee.... nak try buat kat bloggerlist tu...

lagu raya.. sayu2 gitu...

♥cybermummy♥ said...

Kak yong lagu raya yg sayu2 ni lah boleh buat mood raya datang . Kalau tak macam hambar rasa nya :D

Linky Minky (leave ur blog link here)