Tuesday, September 01, 2009

Ke Geylang Serai ~

Salam to all my friends out there .
Yg dari Malaysia , Selamat Menyambut Hari ke merdekaan yg ke 52 tahun .blogger-emoticon.blogspot.com
Kalau semalam u all menyambut hari kemerdekaan .
KAmi kat sini menyambut Teachers Day .
So semalam semua student sekolah setengah hari dan hari ini dia org semua cuti .
Tapi yg kesian nya , anak2 saya tak dapat pergi sekolah semalam sbb dia org demam . Kali ini Syazza ngan Hibri yg demam + batuk pulak .blogger-emoticon.blogspot.com
But now they are feeling more better .
Walaupun demam dia org gigih jugak nak puasa tapi saya yg tak kasi ialah kang bila pulak nak makan ubat . Nanti asyik skip makan ubat lambat baik pulak . Lagi susah kalau demam + batuk tu makin teruk . Mula2 Syazza + Hibri memang lah sedih nak buang puasa tapi bila "IBU" dah xplain baru lah dia org ngan rela hati tak puasa . Bila tak puasa dia org adik beradik pakat buat kenduri di tengahari ngan " Ibu " nya menjadi waitress . blogger-emoticon.blogspot.com


Ehhh !!!! Jauh pulak saya menyimpang dari pada title entry ni .
Supposed nak citer pasal GEylang serai kan .

Ok ok here is the story .
Last Saturday hubby and i pergi Geylang Serai .
Pegi cari baju2 raya ibu ngan ayah anak2 berempat tu .blogger-emoticon.blogspot.com
Walaupun bazzar raya sekarang ni dah banyak bersepah di kebanyakan estate perumahan .
Saya tetap suka pergi Geylang Serai .
Entah lah kenapa . Bukan tak suka pada perubahan tapi macam dah sebati ngan diri ini . Bila beli baju raya mesti nak beli kat Geylang Serai . Walhal kat Arab Street atau pun Kampung Jawa pun ada jugak . Tak kisah lah beli kat mana pun , yang penting persiapan tu dah ada .blogger-emoticon.blogspot.com

So on that day , anak2 telah saya titipkan pada my mother . Tak sanggup nak bawak mereka semua . Sbb for sure punya saya tak kan dapat pilih baju mereka but instead saya akan bermain kejar - kejaran dengan dia org . Tak sanggguuupppppp !!!!blogger-emoticon.blogspot.com


We make a move to Geylang Serai dekat-dekat kul 12 tengahari . Sampai sana about kul 1 sbb kita org naik train . Tu yg lambat sikit . Kalau naik teksi mesti cepat sikit tapi lebih mahal lah cost nya . So dari naik teksi dan kena bayar tambang about S$20 baik saya simpan je duit tu buat beli benda lain .blogger-emoticon.blogspot.com


Once we are there , misi mencari baju2 anak2 pun bermula lah .
Sampai je kat Geylang Serai tu saya dah di jamu ngan pemandangan baju2 kurung yg berwarna - warni . Ni yg menaik kan semangat saya tuk menghabiskan duit hubby .blogger-emoticon.blogspot.comSungguh keji perangai itu . Ampunkan saya ye abang . blogger-emoticon.blogspot.com


Baju2 taun ni boleh tahan jugak lah murah nya . Ada yg jual baju kurung kanak2 lelaki for just S$5 . Tapi yg best nya quality baju tu amat lah baik . Kain yg tebal tapi tak panas . Ada yg jual baju kurung lelaki yg murah tapi bila tengok kain yg dia org gunakan tu masyallah punya lah jarang boleh nampak warna spender yg kita pakai . blogger-emoticon.blogspot.com


Cuba u all tengok .
Murah kan baju2 lelaki .
Yg bawah ni baju kurta .
And they sell it at S$10 .
Tapi hubby saya tak suka baju2 macam ni .
Dia kata dia tu melayu tulen so dia lebih suka pakai baju melayu +samping dan songkok tak lupa capal .






Makin kami berjalan kedalam makin banyak baju2 yg cun2 yg kami tengok .
Rambang mata di buat nya .
Tengok lah ni , baju kebaya indonesia .
Warna - warni . Tapi tak sesuai untuk saya yg banyak anak ni .
Kang terburai manik2 yg kat baju2 tu .blogger-emoticon.blogspot.com





Lebih banyak pilihan .
Saya suka baju kurung modern yg baju sebelah atas nya jarang2 tu .
Tapi hubby tak berkenan so lupakan saja lah . blogger-emoticon.blogspot.com





Dah puas menjamu mata kita org pun start cari baju anak2 bujang saya dulu .
So yg ni ayah nya tengah cari songkok untuk anak2 nya .
Mula2 we all ingat tak nak beli untuk yg kecik dua org tu sbb ingat boleh lah turun kan songkok abang nya yg taun lepas pada dia org . Sekali tak muat lah . Selamt sebelum misi membeli belah ni . Kami dah ukur dulu , kalau tak adoiii !!! kena lah menapak lagi pegi sini .

Towkey kedai ni amat baik hati .
Sebab kasi kami discount yg amat besar sekali .
Apa tak nya , satu songkok dia jual S$20 tapi dengan kami dia bagi S$10 saja .
Jimat S$30 .blogger-emoticon.blogspot.com




My Atm machine ...blogger-emoticon.blogspot.com

So selepas beli songkok , kami pegi beli samping pulak tuk anak2 bujang kami .
Tiga helai samping berjaya kami rembat .
Untuk ayah tak payah sbb dia ada samping yg saya bagi sebagai hantaran waktu kami nikah sepuluh taun lalu . Masih elok lagi . Pakai je bang jgn membazir , mahal tu saya beli S$200 .blogger-emoticon.blogspot.com
Samping anak2 pun dapat discount S$5 . So tiga helai samping S$27





Samping dan kain samarinda yg warna - warni .


Tahun ni saya bagi chance pada Hibri untuk pilih warna tema baju raya taun ini untuk yg lelaki .
So dia pilih warna hijau . ( sungguh pencinta alam Hibri ni lah )
Untuk yg perempuan pula , kuasa veto masih di tangan saya .
So saya ngan Syazza akan mengguna kan warna purple tapi bukan warna purple yg purple tu .
Tapi ada campur warna red and pink sikit . Yg penting cantik di mata saya .blogger-emoticon.blogspot.com


Kami shopping kat sana sampai nak dekat pukul 4 ptg . Tak rasa masa tu berjalan ngan pantas bila bershopping . Bukan hanya masa tapi duit jugak terbang dengan pantas sekali blogger-emoticon.blogspot.com


Sebelum balik tu kami beli lah sedikit juadah tuk buka puasa kat umah mak saya .
Kami beli murtabak saja . Since kaki dah sakit nak jalan jauh2 lagi tuk cari juadah2 yg lain .

So itulah catatan membeli - belah baju raya untuk anak2 .

Ta-ta ~


P/s : Tapi masih belum lengkap lagi persiapan tuk raya sebab saya nak beli langsir baru . Tapi hubby lum bagi green light lagi ni . huhuhu




7 comments:

Cikpid said...

lawa laa kak kebaya indon tu??kat sana brape ek hrga??menariknye...

MaMaSyAzA said...

cantik2 ekkk baju kat situ....daku belum lagi membeli belah utk baju kurung n baju melayu...kena cepat2 kang takdak size pulak..

♥cybermummy♥ said...

Beli cepat2 mamasyaza nanti menyesal :D

♥cybermummy♥ said...

Cik pid , baju kebaya indo tu kat sini about S$45 and above .. Tengok corak dan berapa banyak manik yg dia org dah tepek kat baju tu :D

kakyong said...

skrg ni brp yer duit tukaran Rm & singdollar.. 2.2 ade... kira S$5 utk sampin anak2 kira murah lah tu.. ari tu ade gak jengah2 masa kat Tesco.. sampin anak kecik mcm fikri pun dah RM15-20... ish ish... jamu mata jer pun..

♥cybermummy♥ said...

Mahal jugak ye kak yong . Kat sana baju melayu anak2 lelaki berapa kak yong ?

kakyong said...

ala mummy,
kakyong belum berkesempatan nak jamu mata lagi.. tp tgk baju raya fikri yg makciknya beli tu RM25.90 .. tu utk budak umur 3 tahun.. kalo besor sket tak tau lah.. tp tgk jugak material camner..

Linky Minky (leave ur blog link here)