Thursday, November 12, 2009

Sambungan :O ( edited)

Sambungan "citer misteri di rumah cybermummy" : D

Ok , last entry suami dan Mika yang nampak .
Kali ini yang nampak ialah syabil a.k.a billy .

It happen waktu bulan puasa yang baru lepas .
Kami sekeluarga bangun sahur dalam pukul 4.30 pagi .
Saya tak sambung tido after sahur but the rest semua panjat katil semula .
My father sambung baca quran .
Saya pulak kalau tak tido saya suka lah blog walking .
Pegi jenguk-jenguk rumah kawan-kawan sambil tinggal-tinggalkan jejak .
Dalam pukul 5.30 pagi i wake syazza up suruh dia mandi then siap-siap nak
pegi sekolah since bas sekolah datang pukul 6.10 am .
After dia dah pegi sekolah dan yang antar ke bawah rumah ialah my dad
since dia memang selalu pegi morning walk jadi alang-alang dia turun tu
dia antarkan sekali cucunya . Saya pulak sambung keje kat dapur .
Tengah dok sedap jemur baju sambil dengar lagu raya kat radio ,
saya dengar orang panggil saya , ehh !! berderau darah jap  .
Sekali tengok lerr syabil yang panggil.
Dia panggil just to let me know yang dia dah bangun .
Pastu dia masuk dalam semula dan saya sambung balik jemur baju ,
cuci pinggan mangkuk , lap dapur gas . Tengah saya leka buat keje
sekali syabil pegi dapur dan terus tanya kat saya ,

Syabil : Ibu where kak ?

Saya : Kak went to school already.Why ?

Syabil : Ehh !! no lah . Just now i saw kak walking pass your room .

Saya :  No lah . She went to school lah billy .

Saybil : ( dengan nada keras kepala dia )
No!! I saw her walking pass your room .
She's in the toilet is it ? ( sambil berjalan menuju ke arah tandas )

Saya : Billy , you think i'm kidding ekk . She not here lah .
Went to school already ( darah dah up ni ,ibu dia tengah dok buzy
nak abiskan keje rumah dia dok sibuk bertanya sambil marah-marah )

Syabil : ( dah puas check toilet ) Ya lah she not here ,
I thought you hide her ? But i saw her lah ibu .
(masih tak puas hati since dia percaya akan apa yang dia nampak )

Saya : Maybe you are dreaming lah billy .

Syabil : No lah ibu , I was lying on your bed when i saw kak walking past . 
Then i come out because i want to see where she want to go ?
( Biasalah adik beradik pantang nampak salah seorang yang kuar pegi
kitchen ke toilet ke mesti ada yang nak membontot )

Di sebabkan dia masih ragu-ragu dengan apa yang saya bagi tau dia ,
saya pun ajak lah dia cari kak nya satu rumah .
Bagi dia puas hati dia so dia tak lah cakap yang saya sorok kak dia .
Dah puas di geledah semua almari ( sebab kak suka sorok dalam almari )
Jongkok-jongkok tengok bawah katil , pastu check dalam store semua .
Last-last dia garu kepala , pastu tanya saya balik .

Syabil : ehh !! since when haa kak learn magic ibu ? She can vanish so quickly .

Saya : (senyum je , pastu saya tanya dia ) What was kak wearing when you saw her ?

Syabil : Her school uniform lah ibu with school sock some more . Why ?

Saya : Nothing just want to know. Then where are u just now when u saw her ?
(saja je tanya , ialah kalau dia dreaming or mengigau mesti jawapan dia
lain kan , so kira macam test lah ni )

Syabil : ( tarik tangan saya masuk bilik saya ) I lay down here beside ayah
then i saw her walking past .

Saya : ohh !! hmm .. never mind lah . Just forget about it . Billy go back to
sleep lah . Ibu got chores to do .( sambil berlalu ke dapur )

Syabil : ( masih tak mahu kalah and still membebel about the incident .
Sampai lah ayah dia bangun tuk pegi keje . Pastu sambung citer pulak
kat ayah nya dan as usual , ayah kata its just your imagination )

Tu lah dia pengalaman waktu syabil nampak . Actually dari mula kami
pindah sampai lah sekarang ni , the "unknown resident' tu dah banyak
kali dah tunjukan diri . Tapi selalu nya dia merupa seperti one of our
family lah . Dan selalunya kita nampak the " unknown resident " ni
sekali lalu je .

Tapi saya rasa salah kami jugak sebab waktu saya beli rumah ni ,
saya tak bawak both my parents together with us to view the apartment.
Bila transaction of buying the apartment completed , barulah saya bawak
mak saya tengok my apartment . Pastu dia marah kat saya , suruh saya cancel
the transaction of the house . Mana boleh rumah tu dah atas nama saya dan suami
mana lah boleh suka-suka nak cancel . So bila dia dah calm down sikit , saya pun
tanya lah kenapa mak tak suka rumah tu . Dia kata kat luar tingakp dapur rumah saya tu
ada pokok bunga tanjung dan orang-orang tua percaya yang pokok tu adalah tempat
mahluk halus tinggal . Entah lah saya pun tak tau  .Kalau kami  tak percaya ,
saya sekeluarga dah kena. Kalau percaya pulak nanti orang kata kurafat pulak .
Ishh !! entah lah . Tapi yang penting kami semua berserah pada Allah . Segala yang
baik datang dari dia  , betul tak .

Ok ni saya serta kan gambar pokok bunga tanjung yg ada kat belakang kitchen saya .






























So sekarang hubby ajak saya cari rumah baru . hehehee
Hubby kata tak mau anak-anak jadi trauma kalau ternampak
benda-benda ni . Ni masih dia merupa kami , kalau dia tunjuk rupa
sebenar? Subahanallah jauhkan lah ...


P/s : Saya sebenar nya dah lali nampak budak-budak kecik lari -lari depan
pintu bilik saya masuk bilik anak-anak . Lebih-lebih lagi kalau kita tengah
leka tengok tv bila semua orang tido . Lagi menjadi-jadilah dia
lalu- lalang depan pintu bilik saya .







3 comments:

sheLLy said...

better pindahla...skang leh la ctrl lai..nanti lelama..urmm how if kena tinggal sensorg kt umh ker..x ke haru..ohHH!!

Cikpid said...

wow..scary...

tp kan kak mmg laa..sy pon biasa dgr..kalo tu dh mmg laluan die kan..so mmg xleh buat ape

Uncle Lee said...

Hello CyberMummy, as my bahasa is very jurassic, sebelum Merdeka....nak comment ta'berani, takut silap get mistaken for marriage proposal, itu la lecheh sikit, ha ha...I instead admired your lovely profile photo.

You know, if you were to hold a bouquet of a dozen Red Roses in front of your mirror....you will see 13.
Have a nice day and keep a song in your heart, Lee.

Linky Minky (leave ur blog link here)