Monday, December 07, 2009

Menanam minat ~

Hi guys !!
How your weekend ?
Hope all of u did enjoy your weekend .

Well as for me ,
Weekend or no weekend sama je .
Tugas ibu mana ada public holiday :D
So tugas tetap jalan macam biasa 24/7 .

Kalau anda yang selalu baca blog saya ni ,
Mungkin anda akan perasaan yang saya ni jarang sangat nak beli mainan
untuk anak-anak :D
Bukan kedekut atau taik idung masin :D
Tapi bagi saya lebih baik anak-anak tu di ajar mencipta sendiri permainannya .
Example ,
Saya dan suami suka buat crown or sword dari newspaper .
Atau pun suruh anak-anak berimaginasi .
Maybe ask them to imagine yang dia orang kat atas pentas
tengah buat gig /show .
Or
Berlakon as a teacher or a chef .
As they play , they learn the usage of language .
Baik dalam bahasa ibunda or English .
And lagi satu ,
Anak-anak ni walau kecik mana pun ,
Mereka boleh menguasai dua bahasa dalam satu masa kalau di latih .
Lebih -lebih lagi pergunaan bahasa inggeris .

Katakanlah anak-anak anda waktu siangnya dijaga oleh nenek mereka .
Dan nenek mereka selalu nya converse dalam bahasa melayu .( just like my mum)
So kita sebaliknya converse with them in english .
Lets say , 
When she/he converse with you in malay waktu dia bersama anda .
Balas balik conversation itu dalam bahasa inggeris .
Lama - lama dia akan pandai guna bahasa itu .
Lagi satu perkenal kan all things in both language .
Kalau anak tu kata buah limau kita kata balik this is orange .
Dan anak-anak yang bijak pasti bertanya ,
Bukan limau ke mama ?
What you could say is that both has the same meaning cuma bahasa je lain.
The language that she used is in malay and the language that you
used is in english .

This is the time where u have to  explain to them over and over again
Sehingga dia faham akan konsep dua bahasa  itu .
One more thing ,
Waktu mengajar anak-anak ni ,
janganlah kita cepat putus asa
kerana ini akan memberi impak yang kurang baik pada anak-anak .
Tunjukkan semangat juang dalam apa jua keadaan .
Dan mengajar anak-anak adalah satu perjuangan .
Biar anak-anak nampak bahawa kita tak jemu mengajar mereka walaupun
kita harus explain pada mereka berulang-ulang kali .

And its never too late to teach our children english.
Walaupun anak itu umurnya dah meningkat besar .
Kerana otak anak-anak ini ibarat sponge ,
Cepat meresap apa yang diajar atau di pelajari .
And never never under estimate kebolehan anak-anak kita .
Selalu lah berikan perangsang walaupun kekadang apa yang dilukis atau
tulis tu tak mengikut tahap kelulusan kita : p


Aduhh !! saya dah  melalut panjang sangat ni .
Sebenar nya , saya nak cerita yang saya ni memang lah jarang sangat beli
barang permainan untuk anak-anak saya  kerana saya lebih suka beli
buku-buku untuk mereka .
Tak kira lah sama ada buku latihan menulis , mengira , mewarna atau buku cerita .

So last weekend we went to the book store .
Kedai yang wajib pergi every time we went shopping .
Dan wajib bagi anak-anak untuk beli buku for every visit.

And this is what they bought ,




















Each kids are given S$ 20 to spent .
So Lyan ,Syabil and Mikha dapat beli dua buah buku .
Only Hibri dapat beli satu .
Since buku dia tu mahal sangat .
And not forgetting ,





















We also bought some pencil colors and origami papers.
Thing that the  kids need to be creative : p

And by the way ,
The pencil colors that i bought tu murah je S$2 .
Saya selalu beli yang tu je untuk mereka bawak pegi sekolah .
Beli sampai 10 kotak . Simpan buat emergency .
Anak-anak saya setiap dua minggu kena tukar color pencil yang
baru . Sebab pencilnya dah kontot dek kerana banyak sangat mewarna .
Jadi beli yang murah tapi berbaloi .
Ehh !! walaupun murah tapi warna nya bagus sekali .
Terang dan menawan bila mewarna .
Tak macam sesetengah pensil warna yang murah .
Kita tekan sampai naik koyak paper tapi warna nya kuar
cair-cair je tak pekat . Buat sakit ati je !!


P/s : maaf ye entry kali ini panjang berjela . Saya harap ia
tak membosankan anda yang membaca :p



5 comments:

MAMASYAZA said...

yup setuju sangat ngan info yg shikeen berikan...macam kat spore, sudah semestinya anak2 mudah belajar BI sbb memang diterapkan begitu disana, macam su kat kedah ni..susah ckit pasal ramai yg berbahasa ibunda...terpaksa hari2 ckp BI ngan bebudak tu kat umah. memula mmg susah..coz dah mmg amalan cakap BM walopun kat sekolah...tapi dah lama..bebudak tu dah makin ok walopun tak la tersangat lancar...mainan mmg dah lama pun stoppp kat umah...

♥cybermummy♥ said...

Mamasyaza - Alhamdulilah ada jugak org yang sependapat ngan shikeen . Ialah nak bagi anak pandai bukan nya perjuangan yang mudah . Kalau tak kental semangat boleh kecundang di buat nya . Lagi2 dengan element2 yang banyak negetif dari positive di luar sana .Anak2 cepat sangat terikut. Moga anak2 kita maju kehadapan dan tak lupa akan tata susila yang kita terapkan sejak kecil . Insyallah .

Blushwax said...

I agree wholeheartedly! Kids do not need expensive toys to learn. Most impt like you said is to harness their creativity and to learn thru play and hands on activities. They learn best thru these two when they're young. Good job sis!

♥cybermummy♥ said...

Blushwax - dik at least now i know that what i did is rite . Thank u Cikgu .

nza said...

betul sgt tu ikin...biarlh ank2 kita faham byk bhs.....sbg ibubapa kita yg mencorakkn mrk.....

Linky Minky (leave ur blog link here)