Thursday, January 21, 2010

Therapy Jiwa

Selamat pagi semua.
Semoga anda semua ceria di pagi Khamis ini  : D

Semalam saya ada sikit "Emo"  T _ T

Entah lah ,maybe  hormone dalam badan tak stabil agaknya  : p

Jadi nak stabilkan hormone dalam badan ,
Saya buat lah therapy jiwa .

I made this ,





 "pancake" vesi cybermummy  :D
Untuk bekal dua budak kecik bawak pegi sekolah .

Belum pegi sekolah dia dua orang dah cukai seorang dua keping .
Padahal baru je lepas makan nasi goreng .
Tapi dapat jugak lah tinggalkan untuk ayah + Syazza + Hibri :D

Sape nak cuba ini recipe nya

Bahan-bahan :

2 cawan tepung
2 smkn baking powder
1 cawan gula kastor 
1 cawan susu segar full krim( saya guna susu tepung je )
1biji telur
1steh perasa vanilla .

Cara-cara :
Ayak tepung + baking powder ( introduce air into it so pancake jadi lembut and fluffy )
Mengunakan hand mixer atau whisk .
Masukan tepung+baking powder yg di ayak ,
Then masukan gula kastor ,susu dan perasa vanilla . Mixed well .
Akhir sekali masukan telur .
Jika adunan agak pekat boleh tambah kan air sedikit .
Adunan haruslah tak terlalu pekat atau cair .
Agak-agak bila di ceduk menggunakan senduk dan bila di tuang ,
adunan tu turun dengan lancar kira ok lah tu  : D

Cara nak masak nya ,
Gunakan kuali non- stick .
Letak sedikit butter untuk warna dan lebih sedap )
then letak lah sesenduk kecil adunan itu .
Menggunakan api yang kecil .
Bila adunan tu berbuih-buih di atas dan sedikit kering boleh lah di balik kan .
Bila kedua-dua belah siap masak .
Hidangkan dan makan bersama maple sirap + butter .
Nyumm!! Nyumm!!



P/s : pagi ni ada request untuk pancake itu lagi ....



12 comments:

Nazz said...

Buat aku jd lapar lah..

kakngah said...

haritu.. adb merengek suh buat pancake. aku dah cadang2 nk beli yg readymix jek..
hmm.. nmpak gaya.. xperlu aku beli yg readymix.. buat sirik.. lg afdal hihihi!!!
eeerr.. bab susu tepung tu kan.. buh terus tepung susu tu @ kene bancuh dulu???

Blushwax said...

Ooohhh....pancakes! So neat and all about the same shape. making me hungry lah.
Food always makes me feel better. Hehe.
Hope u are feeling betetr already.

nza said...

gebuzzzzznya...nnti pagi esok nk cuba buat la...utk breakfast ank2..TQ shikeen!!!

♥cybermummy♥ said...

Nazz : maaf ye , bukan di sengajakan :D

Kakngah: kena bancuh dulu . dalam empat sudu makan . Lagi pekat lagi sedap :D

raf : ooopsss !!! sory to ur Mr H,sebab dia akan kena pi cari kalau u teringin nak makan. tapi for baby sake mesti boleh punya ..
(beb , this is the time nak buli hubby .hahaha )

nza : buat jgn tak buat . Lembutt and gbuzzz je ...

MAMASYAZA said...

tq shikeen....bertambah lagi satu menu bfast bebudak ni utk kesekolah....tq so much..akan ku cuba lepas ni

sumijelly said...

ala.....sedap nya..
pos sikit kat KL nie...
tingin la pulak nak makna
kalu letak madu lagi sedap kan??huhu


http://sumijelly.com

Iza said...

Sedap pancake tu.Pernah mkn sekali kat Resort PCB kelantan.RM15 oooo...
Mmg sedap....thanks bg resipi, mmg dok cari2 resipi ni...

911 said...

adesss... teliur tgk pancake tu... nak suruh org rumah buat, mohon dicopy... heheh (dah copy pun..)

kakyong said...

wah.. saya juga mahu buat..
thanks for sharing the resepi...

Blushwax said...

hehehe...Mr H already knows I want pancakes for breakfast this weekend. And he's gonna try making them himself. Hahaha..kalau tak hangus dah bagus lah tu.

♥cybermummy♥ said...

mamasyaza : sama2 , memang anak2 suka makan pancake .




Sumi : kalau KL tu dekat macam sebelah umah akak ni memang akak dah bagi dah :D




Iza : uikkss !! mahalnya sampai
RM 15
Adehh!! dengan duit tu iza leh buat pancake dan makan sampai muntah ijau . huhuhu




911 : Sila kan copy memang untuk di kongsi recepi ini . harap2 anda sekeluarga suka :)





Kak yong : mesti cuba , tentu anak2 suka . lagi2 si kecik gebu :D




raf : Good luck tu Mr H & Kalau u rajin snap pic pancake yg Mr H buat then let me see ;D

Linky Minky (leave ur blog link here)