Friday, March 19, 2010

Berhati - hati !!!!!!!!!!

Hi friends ,
Just to let all of you know regarding this new virus ...

I actually received this email twice .
Tapi as usual lah , i did not open the file attached to the mail .
Sebab saya tak tau pengirimnya siapa and it look mencurigakan .
And then i stumble upon this article from Isu Hangat 
Read the article below ..

V
V
V
V
V

Awas pengguna facebook,
Email phising facebook yang meminta anda menukar password. Ada Teknik phising yang biasa, apabila anda klik link yang diberi anda akan di bawa ke website facebook yang palsu. Mereka akan mencuri password facebook anda.
Teknik terbaru ialah email yang kononya dari facebook yang mengandungi fail yang meminta penerima email tersebut membuka fail yang disertakan kononya password baru dari facebook.

Jika pengguna facebook tersebut ada menyimpan maklumat perbankan internet, maklumat tersebut akan berpindah tangan. Lagi bahaya mengenainya selain dari maklumat peribadi,mereka akan memberikan link ke file yang dikatakan file update dari Facebook. File tersebut mempunyai virus yang akan memberi kesan kepada pengguna yang ada menyimpan mangsa dan mengakibatkan komputer itu mengirimkan spam.
Kesannya email atau apa data data dari komputer tersebut kemungkinan akan diblock dari syarikat-syarikat yang mempunyai server anti-spam yang boleh menyebabkan kesan kepada ekonomi.
Bagaimana untuk remove virus tersebut ialah dengan reset password facebook anda atau menggunakan online virus scanner seperti:
* http://www.kaspersky.com/virusscanner
* http://security.symantec.com
* http://us.mcafee.com/root/mfs/scan.asp?affid=56
* http://www.bitdefender.com/scan8
* http://onecare.live.com/site/en-us/default.htm
* http://ca.com/securityadvisor/virusinfo/scan.aspx
* http://www.ewido.net/en/onlinescan
* http://www.pandasecurity.com/homeusers/solutions/activescan
Kongsi dengan rakan-rakan.




P/s : saya ni selalu je dapat scam email .
So jarang nak baca email yang tak tahu datang nya dari siapa .
I always delete . Hubby je yang suka dok baca email mengarut ni semua :p


1 comment:

nza said...

mcm2kn skrg nie...xtrkejar dek minda kita....

Linky Minky (leave ur blog link here)