Wednesday, March 17, 2010

Chocolate Tart

Hi semua ,
I knew that ,
i due this recipe to those readers who has ask for it .
Sorry for taking too long to post up this entry .
So here it is for you to enjoy .


Chocolate Tart 























Bahan - bahan nya

* 160g butter
* 80g gula castor
* 1 sudu teh vanilla esen
* sedikit garam
* 1 biji telur
* 250gm tepung gandum


Cara - cara nya 

1. Utk Doh Pastry:
Pukul butter bersama gula, esen vanilla, garam sehingga lembut (sekejap sahaja dan jgn sampai kembang nanti berminyak)
   2. Masukkan telur dan kacau sehingga sebati
   3. Masukkan tepung dan uli adunan sehingga menjadi doh. Kalau doh lembek, taruk tepung sedikit-sedikit. Doh sepatutnya lembut.
   4. Dough di simpan dalam fridge selama 30 minit sebelum ditekan ke acuan.
   5. Tekan doh pada acuan tart.
   6. Bakar 170 degree Celcius selama 15 minit.
Kemudian sejukkan sementara nak sediakan isian untuk tart itu .
Terpulang lah nak letak apa pun dalam nya .
Sama ada nak letak coklat , kastard  atau pun cream cheese with blueberry filling .

Untuk isian cokolat ,
Gunakan cooking cokolat ,
Cairkan menguna double boil .
Untuk membuat coklat itu nampak berkilat ,
letak kan sesudu butter kedalam coklat yang dah di cairkan tadi .
Bila coklat dah cair masuk kan kedalam kelonsong tart yang
dibakar sebentar tadi.
Kemudian bakar lagi sekali , dalam sepuluh minit dengan kepanasan yang
sama .
Biarkan tart sejuk sebelum di alihkan tart tersebut ke dalam
kertas pembakar .
Siap untuk di hidang  dan di nikmati bersama keluarga .

Selamat mencuba .

p/s : entry yang lain akan saya buat kan entry recepi krim kastard and also
the cream cheese :D


8 comments:

pak long said...

salam buat mummy..
menitik air liur nengok kuih tat tu....

ibu 2AZ said...

nampak menarik nih..terus lapo je dibuatnyer..

nza said...

aduzzzz xthn tgk...nk kena wat gak nie.....

MAMASYAZA said...

sudah semestinya sedap....

♥cybermummy♥ said...

Pak long --- > cepat2 lap nanti jadi air liur basi pulak . hehehhee

♥cybermummy♥ said...

ibu 2AZ ---> alah cian nya . kalau dekta boleh kasi sikit kat U :)

♥cybermummy♥ said...

nza ---> buat cepat , bagi farouk makan . budak lelaki kan kuat makan macam anak2 shikeen ni haa .:p

♥cybermummy♥ said...

mamasyaza --- > memang sodap . Tu haa dah bagi recepi , cepat2 try . :p

Linky Minky (leave ur blog link here)