Thursday, March 11, 2010

Semester pertama sudah berakhir ...

Minggu ini adalah minggu terakhir anak-anak berada di sekolah .
Minggu depan dah mula cuti sekolah selama seminggu .
Pening lah kepala saya bila empat-empat mereka akan berada
di rumah secara serentak .
Adesss!!!!
Tolonggggggggggggg!!!!!!!!


Ok lah apa nak buat dah mereka tu anak-anak sendiri .
Kalau anak orang lain memang saya bagi balik kat mak bapak dia orang .
muahahhahha (gelak evil)

So since dah tiga bulan anak-anak mula sekolah ,
Macam-macam lah dia orang bawak balik dari sekolah .
Ialah macam progress card and etc etc .

Jadi yang kecik dua orang that is Syabil dan Mikhail .
Bawak lah balik fail-fail worksheet yang mereka dah buat di sekolah .
And since Syabil saya ambilkan Mandarin as second language ,
so nak tengok lah dia punya progress .
All this while dia asyik cakap Mandarin dengan saya dan saya tak faham 
biji butir yang di perkatakan . muahahhaha
Kalau setakat bahasa Mandarin yang simple-simple tu saya tau lah .
Wo ke yi chiang hua yu e tian tian .
meaning  " I can speak a little of Mandarin "
( hope the spelling is rite huhuu)

So these is what Syabil has written in his worksheet .
And he do know how to write the date in Chinese characters .






































Ok enough of Syabil progress,
Now its Mikhail turn .
Mikhail is a little difficult child to teach .
He has his own way of doing things .
Kalau dia kata tak nak buat dia akan stick to that decision
of his no matter what  you tried to threaten him .
Tapi bila dia masuk sekolah ,
He has a different attitude towards study .
Sekarang dia adalah lebih menurut kata dan lebih faham akan
fungsi-fungsi buku dan sebagai nya .
Dan jika dulu dia kalau mewarna memang dok mencaram je .
Macam dalam gambar yang kat bawah ni .




























Tapi sekarang dah ada perubahan .
Walaupun perwarnaan nya tak lah sesempurna mana ,
But i'm happy that there is a progress walaupun sedikit .
Cuba tengok gambar bawah ni .
Dah pandai guna dua warna berbeza untuk menunjuk kan
yang mana jari dan yang mana kuku .



























Harap - harap anak-anak saya akan menunjukan progress yang lebih baik 
Pada semester-semester yang akan datang . Insyallah .

P/s : masih belum terima progress card Syazza dan Hibri ..


3 comments:

pak long said...

salam buat mummy...
kat malaysia cuti sekolah seminggu jer...tak lama...
pak long pernah 4 tahun ngajar sekolah cina...
."ni how ma...?"

♥cybermummy♥ said...

pak long --- > Wo hen hao xie xie ni.
Amboi!! ni mesti expert berbahasa mandarin .
I think U should do entry about basic mandarin language jadi semua orang boleh menfaatkan nya .Saya pun boleh jugak menimba ilmu :D

MAMASYAZA said...

siratu su blom dpt keputusan sepenuhnya, yg dpt pun result utk pendidikan islam n bahasa arab aje...dlm 70% - 74% aje.
si abang dpt no. 8 dlm kelas utk ujian kali ni. si abg dah makin bijak membahagikan masa buat homework, study tp si ratu tu...ikut suka kepala dia le...kang ditegur slalu, merajuk lak..susah nanti

Linky Minky (leave ur blog link here)