Wednesday, June 01, 2011

Haloooo

1 June 2011


Sekejap saja dah pertengahan tahun ..
Rasa-rasanya belum puas nikmati permulaan tahun dah nak dekat akhir tahun.
Memang masa amat mencemburui kita kan .

Alhamdullilah ,keje kat NLB ni amat menyenangkan hati.
Gembira hati ini bila melangkah keluar untuk bertugas.
Mungkin itu adalah tempat yang bagaikan syurga untuk orang yang macam saya
yang suka hantu minat membaca.

Dapat tengok and pegang buku-buku tu saje dah buat saya tersenyum lebar.
Ini kan pula dapat tengok buku-buku itu yang di susun cantik-cantik di rak-rak maisng-masing,
Dan bukan hanya satu rak-rak buku, tapi beribu rak-rak dan bukan hanya satu tingkat bangunan saje tapi
lima tingkat bangunan ke semua nya .

Perpustakaan yang saya di tugas kan, adalah bangunan lima tingkat yang di lengkapi dengan kemudahan lift
dan juga tangga bergerak ..
Jom tengok apa yang ada pada semua aras di perpustakaan ini ..


Aras bawah (Basement) - Bahagian kanak-kanak .
                                  Buku untuk anak-anak dari umur
                                  baru lahir hingga yang berumur
                                  12 tahun.

Aras pertama (1st level) - Bahagian sukarkhabar, DVD. VCD
                                   Audio Book serta majalah .
                                   Laras ini lah tempat  mereka
                                   yang nak baca surat khabar yang
                                   terkini sehingga yang dua
                                   minggu lepas.

Aras Kedua (2nd level )- Bahagian Dewasa .
                                 Bahagian buku-buku Masakan,
                                 Travel,Arts,Computer&IT
                                 .Buku-buku Fiction dan juga
                                 Non Fiction serta
                                 Singapore Collection.
                                

Aras Ketiga (3rd level) - Bahagian Reference.
                                  Di sini boleh lah cari
                                  buku-buku Reference atau pun
                                  Micro Film untuk surat khabar
                                  yang lama-lama itu.
                                  Kalau tak silap dalam simpanan
                                  kami, kami ada menyimpan
                                  koleksi suratkhabar dari tahun
                                  1980an .
                                  Tapi kalau nak cari yang lebih lama
                                  lagi,kenalah pegi National Library
                                  yang terletak di Victoria St .

Laras Keempat (Fourth level) - Bahagian Remaja .
                                 Yang istimewanya di bahagian sini
                                 ialah mereka di benarkan makan
                                 dan minum .
                                 Tapi hanya makanan dan minuman
                                 yang di jual di vending machine
                                 yang di sediakan .
                                 Kalau makanan yang di beli
                                 di  luar memang SAMA SEKALI TIDAK
                                 DI BENARKAN.

Untuk mereka-mereka yang nak guna kan computer or multimedia facility. Pun ada di sediakan .

Ini lah dia sikit sebanyak tentang apa yang ada dalam perpustakaan ini yang hanya baru mencapai umur tujuh tahun di bangunan kan semula . Harap-harap kekal lah saya bekerja di sana . Insyallah ..



P/s : Orang-orang Singapura, jomlah pakat-pakat datang library . Sekarang ada double loan promotion
Normal member boleh pinjam buku sehingga 12 buah buku atau pun 8 buku dan 4 DVD or VCD ..
Promotion from 28 May till 31 July ...


5 comments:

NzA said...

kiranya ikeen jadi librarian la ye...

kakyong said...

dah lama tak singgah sini.. ikeen kerja di Library yer.. tahniah.. memang best hidup dikelilingi buku2..

suhaila-ab said...

lama jugak aku tak singgah umh ni...update ler...

kakyong said...

Ikeen,
selamat berpuasa dan menjalani ibadah di bulan Ramadhan yg mulia..

rindu benor dgn Ikeen

Effa said...

Hi.. salam persahabatan dari saya! :)

bila la nak sampai singapore ye .. :))

Linky Minky (leave ur blog link here)