More Nuff

Friday, September 04, 2009

Entry khas untuk kak yong ~

Hi semua ,
Entry ni khas untuk Kak yong yg bertanyakan macam mana nak "Transparent kan Entry Post"
Ok here how it should be done ...


Firstly ,
Go to edit Html ,
Then cari code "main-wrapper"
Lepas tu add kan code di bawah ni .

background-color: silver;
opacity:.85;
filter: alpha(opacity=85);
-moz-opacity: 0.85;


And it will look like this

#main-wrapper {
margin:5.5em 0 .75em;
width: 580px;
margin-left: px;
float: left;
padding: 30px;
border:0px solid $bordercolor;
background-color: silver;
opacity:.85;
filter: alpha(opacity=85);
-moz-opacity: 0.85;


word-wrap: break-word; /* fix for long text breaking sidebar float in IE */
overflow: hidden; /* fix for long non-text content breaking IE sidebar float */
}


Boleh lah nak kurang kan tranparency nya atau lebih kan transparency nya dengan hanya menaik kan angka opacity dan moz-opacity .


Kalau nak transparency kat " Side Bar "
Add kan code yg di atas tadi ke " Side Bar wrapper "

Kalau nak transparency kat " header "
Then add code yg sama ke " header wrapper "
Begitu juga "footer" .
Add code tu ke " footer wrapper "

Dan kalau ingin kan transparency pada keseluruhan page .
Macam page saya ni .
Boleh lah add code yg sama ke "outer wrapper" .
Ia kan merangkumi keseluruhan page dan ia akan menjadi transparent just like what u see on my page .

Itu saja senang kan .blogger-emoticon.blogspot.com
So kawan 2 jgn pulak rasa marah atau bosan sebab saya selalu tukar layout .
Bukan apa saya ni suka mencuba .
Tu yang kerap tukar layout .

Kekadang tu ada jugak page saya yg jadi entah apa2 .
Biasalah Try and Error .

Ok itu saja dan harap kak yong paham apa yg saya tunjuk kan
Maklum lah saya ni org baru belajar .blogger-emoticon.blogspot.com


Ta - ta



Post a Comment

Ads by Nuffnang

Linky Minky (leave ur blog link here)