More Nuff

Thursday, November 12, 2009

Sambungan :O ( edited)

Sambungan "citer misteri di rumah cybermummy" : D

Ok , last entry suami dan Mika yang nampak .
Kali ini yang nampak ialah syabil a.k.a billy .

It happen waktu bulan puasa yang baru lepas .
Kami sekeluarga bangun sahur dalam pukul 4.30 pagi .
Saya tak sambung tido after sahur but the rest semua panjat katil semula .
My father sambung baca quran .
Saya pulak kalau tak tido saya suka lah blog walking .
Pegi jenguk-jenguk rumah kawan-kawan sambil tinggal-tinggalkan jejak .
Dalam pukul 5.30 pagi i wake syazza up suruh dia mandi then siap-siap nak
pegi sekolah since bas sekolah datang pukul 6.10 am .
After dia dah pegi sekolah dan yang antar ke bawah rumah ialah my dad
since dia memang selalu pegi morning walk jadi alang-alang dia turun tu
dia antarkan sekali cucunya . Saya pulak sambung keje kat dapur .
Tengah dok sedap jemur baju sambil dengar lagu raya kat radio ,
saya dengar orang panggil saya , ehh !! berderau darah jap  .
Sekali tengok lerr syabil yang panggil.
Dia panggil just to let me know yang dia dah bangun .
Pastu dia masuk dalam semula dan saya sambung balik jemur baju ,
cuci pinggan mangkuk , lap dapur gas . Tengah saya leka buat keje
sekali syabil pegi dapur dan terus tanya kat saya ,

Syabil : Ibu where kak ?

Saya : Kak went to school already.Why ?

Syabil : Ehh !! no lah . Just now i saw kak walking pass your room .

Saya :  No lah . She went to school lah billy .

Saybil : ( dengan nada keras kepala dia )
No!! I saw her walking pass your room .
She's in the toilet is it ? ( sambil berjalan menuju ke arah tandas )

Saya : Billy , you think i'm kidding ekk . She not here lah .
Went to school already ( darah dah up ni ,ibu dia tengah dok buzy
nak abiskan keje rumah dia dok sibuk bertanya sambil marah-marah )

Syabil : ( dah puas check toilet ) Ya lah she not here ,
I thought you hide her ? But i saw her lah ibu .
(masih tak puas hati since dia percaya akan apa yang dia nampak )

Saya : Maybe you are dreaming lah billy .

Syabil : No lah ibu , I was lying on your bed when i saw kak walking past . 
Then i come out because i want to see where she want to go ?
( Biasalah adik beradik pantang nampak salah seorang yang kuar pegi
kitchen ke toilet ke mesti ada yang nak membontot )

Di sebabkan dia masih ragu-ragu dengan apa yang saya bagi tau dia ,
saya pun ajak lah dia cari kak nya satu rumah .
Bagi dia puas hati dia so dia tak lah cakap yang saya sorok kak dia .
Dah puas di geledah semua almari ( sebab kak suka sorok dalam almari )
Jongkok-jongkok tengok bawah katil , pastu check dalam store semua .
Last-last dia garu kepala , pastu tanya saya balik .

Syabil : ehh !! since when haa kak learn magic ibu ? She can vanish so quickly .

Saya : (senyum je , pastu saya tanya dia ) What was kak wearing when you saw her ?

Syabil : Her school uniform lah ibu with school sock some more . Why ?

Saya : Nothing just want to know. Then where are u just now when u saw her ?
(saja je tanya , ialah kalau dia dreaming or mengigau mesti jawapan dia
lain kan , so kira macam test lah ni )

Syabil : ( tarik tangan saya masuk bilik saya ) I lay down here beside ayah
then i saw her walking past .

Saya : ohh !! hmm .. never mind lah . Just forget about it . Billy go back to
sleep lah . Ibu got chores to do .( sambil berlalu ke dapur )

Syabil : ( masih tak mahu kalah and still membebel about the incident .
Sampai lah ayah dia bangun tuk pegi keje . Pastu sambung citer pulak
kat ayah nya dan as usual , ayah kata its just your imagination )

Tu lah dia pengalaman waktu syabil nampak . Actually dari mula kami
pindah sampai lah sekarang ni , the "unknown resident' tu dah banyak
kali dah tunjukan diri . Tapi selalu nya dia merupa seperti one of our
family lah . Dan selalunya kita nampak the " unknown resident " ni
sekali lalu je .

Tapi saya rasa salah kami jugak sebab waktu saya beli rumah ni ,
saya tak bawak both my parents together with us to view the apartment.
Bila transaction of buying the apartment completed , barulah saya bawak
mak saya tengok my apartment . Pastu dia marah kat saya , suruh saya cancel
the transaction of the house . Mana boleh rumah tu dah atas nama saya dan suami
mana lah boleh suka-suka nak cancel . So bila dia dah calm down sikit , saya pun
tanya lah kenapa mak tak suka rumah tu . Dia kata kat luar tingakp dapur rumah saya tu
ada pokok bunga tanjung dan orang-orang tua percaya yang pokok tu adalah tempat
mahluk halus tinggal . Entah lah saya pun tak tau  .Kalau kami  tak percaya ,
saya sekeluarga dah kena. Kalau percaya pulak nanti orang kata kurafat pulak .
Ishh !! entah lah . Tapi yang penting kami semua berserah pada Allah . Segala yang
baik datang dari dia  , betul tak .

Ok ni saya serta kan gambar pokok bunga tanjung yg ada kat belakang kitchen saya .






























So sekarang hubby ajak saya cari rumah baru . hehehee
Hubby kata tak mau anak-anak jadi trauma kalau ternampak
benda-benda ni . Ni masih dia merupa kami , kalau dia tunjuk rupa
sebenar? Subahanallah jauhkan lah ...


P/s : Saya sebenar nya dah lali nampak budak-budak kecik lari -lari depan
pintu bilik saya masuk bilik anak-anak . Lebih-lebih lagi kalau kita tengah
leka tengok tv bila semua orang tido . Lagi menjadi-jadilah dia
lalu- lalang depan pintu bilik saya .







Post a Comment

Ads by Nuffnang

Linky Minky (leave ur blog link here)