More Nuff

Thursday, January 21, 2010

Therapy Jiwa

Selamat pagi semua.
Semoga anda semua ceria di pagi Khamis ini  : D

Semalam saya ada sikit "Emo"  T _ T

Entah lah ,maybe  hormone dalam badan tak stabil agaknya  : p

Jadi nak stabilkan hormone dalam badan ,
Saya buat lah therapy jiwa .

I made this ,





 "pancake" vesi cybermummy  :D
Untuk bekal dua budak kecik bawak pegi sekolah .

Belum pegi sekolah dia dua orang dah cukai seorang dua keping .
Padahal baru je lepas makan nasi goreng .
Tapi dapat jugak lah tinggalkan untuk ayah + Syazza + Hibri :D

Sape nak cuba ini recipe nya

Bahan-bahan :

2 cawan tepung
2 smkn baking powder
1 cawan gula kastor 
1 cawan susu segar full krim( saya guna susu tepung je )
1biji telur
1steh perasa vanilla .

Cara-cara :
Ayak tepung + baking powder ( introduce air into it so pancake jadi lembut and fluffy )
Mengunakan hand mixer atau whisk .
Masukan tepung+baking powder yg di ayak ,
Then masukan gula kastor ,susu dan perasa vanilla . Mixed well .
Akhir sekali masukan telur .
Jika adunan agak pekat boleh tambah kan air sedikit .
Adunan haruslah tak terlalu pekat atau cair .
Agak-agak bila di ceduk menggunakan senduk dan bila di tuang ,
adunan tu turun dengan lancar kira ok lah tu  : D

Cara nak masak nya ,
Gunakan kuali non- stick .
Letak sedikit butter untuk warna dan lebih sedap )
then letak lah sesenduk kecil adunan itu .
Menggunakan api yang kecil .
Bila adunan tu berbuih-buih di atas dan sedikit kering boleh lah di balik kan .
Bila kedua-dua belah siap masak .
Hidangkan dan makan bersama maple sirap + butter .
Nyumm!! Nyumm!!



P/s : pagi ni ada request untuk pancake itu lagi ....



Post a Comment

Ads by Nuffnang

Linky Minky (leave ur blog link here)